Μιλώντας στα παιδιά μας για τον COVID-19.
  • Ενημέρωση
  • Χρήσιμες πληροφορίες
  • Αναρτήσεις
  • Νέα & Ανακοινώσεις

Μιλώντας στα παιδιά μας για τον COVID-19 τα μαθαίνουμε σημαντικές δεξιότητες για τη ζωή!

            Η πανδημία του COVID-19 εγείρει πολλές ερωτήσεις, προκαλεί το αίσθημα της αβεβαιότητας για την καθημερινότητά μας στο μέλλον, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Είναι υψίστης σημασίας η καθοδήγηση και η στήριξη των παιδιών παράλληλα με τη φροντίδα του εαυτού μας, καθώς πορευόμαστε σε άγνωστα νερά. Τα επιστημονικά δεδομένα που μας παρουσιάζονται είναι καταιγιστικά και τα διάφορα σενάρια για τις αιτίες και τις συνέπειες της κατάστασης αυτής σαφώς πολύπλοκα. Αναρωτιόμαστε λοιπόν:

  • Πώς μπορώ να εξηγήσω στο παιδί τι μας συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Πόσες πληροφορίες είναι αρκετές;

            Μιλάμε ανοιχτά στα παιδιά για τον ιό και εξηγούμε τα γεγονότα με τρόπο που μπορεί να αντιληφθεί αναλόγως την ηλικία του και το αναπτυξιακό του επίπεδο. Στα μικρότερα παιδιά, θα βοηθούσε να συνδέσουμε τις πληροφορίες με καταστάσεις που ήδη ξέρουν, όπως:

            Υπάρχουν κάποια μικρόβια σε όλο τον κόσμο, όπως η γρίπη, που μπορεί να αρρωστήσει πολύ βαριά μερικούς ανθρώπους. Γι’ αυτό οι γιατροί μας λένε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μένουμε στο σπίτι όσο μπορούμε. Εκείνοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να πολεμήσουν αυτά τα μικρόβια και μας δίνουν πολύ σημαντικές οδηγίες για να προστατευτούμε.

            Εμείς, λοιπόν, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ακολουθούμε αυτό που μας λένε να κάνουμε ακόμη κι όταν είμαστε κουρασμένοι ή δεν έχουμε και πολλή όρεξη: πλένουμε τα χέρια μας, χαιρετούμε φίλους και συγγενείς μας από μακριά (ή και με βιντεοκλήση!) και κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν στο σπίτι.

            Ευκαιρία για κατασκευές, ταινίες, ζωγραφική, βιβλία, γυμναστική και…δε σταματάμε να ονειρευόμαστε τις μέρες που θα τα μοιραστούμε όλα αυτά ξανά με τους φίλους μας!

            Όσον αφορά μαθητές γυμνασίου και λυκείου, ήδη πληροφορούνται πολλά πράγματα από το διαδίκτυο και μπορούν να κατανοήσουν την κατάσταση σε ικανοποιητικό βαθμό. Είναι πολύ σημαντικό να τα ενθαρρύνουμε να σχηματίζουν τη δική τους άποψη, με κριτικό πνεύμα, επιστημονικές πηγές πληροφόρησης, και μέσα από το διάλογο με συνομηλίκους και ενήλικες. Ρωτήστε τους με σεβασμό και προσοχή τη γνώμη τους περί θεμάτων κοινωνικών και πολιτικών και ίσως εκπλαγείτε θετικά από την αντίληψή τους και τις απόψεις τους!

  • Πώς μπορώ να διαχειριστώ το άγχος μου και να διασφαλίσω την ψυχική υγεία του παιδιού μου;

            Αναγνωρίστε πότε το άγχος ξεπερνά το όριο αυτού που απαιτείται για να ανταπεξέλθουμε σε μία κατάσταση. Το άγχος είναι αυτή η χρήσιμη εγρήγορση που μας αναγκάζει να προετοιμαστούμε, να είμαστε συντονισμένοι και συνεπείς. Ωστόσο, όταν η ένταση πια δεν μας αφήνει να ενεργήσουμε, όταν παραλύουμε και ανησυχούμε για πράγματα που δεν είναι υπό τον έλεγχό μας, τότε το άγχος αρχίζει και μας βλάπτει. Εντοπίστε τον δικό σας τρόπο για να ηρεμήσετε – ένας γρήγορος περίπατος, μουσική, διαλογισμός, μία μικρή απομόνωση στην ησυχία..Θυμηθείτε πως τα παιδιά εκλαμβάνουν τα συναισθήματά μας άμεσα: αν τους λέμε “μην αγχώνεσαι”, αλλά εμείς οι ίδιοι είμαστε σε πανικό, τα παιδιά αισθάνονται την περιρρέουσα ένταση που μας διακατέχει.

            Αναγνωρίστε με αποδοχή και ειλικρίνεια τα δικά σας συναισθήματα και αυτά του παιδιού. Πάντα να τα επικυρώνετε και διαβεβαιώστε τα παιδιά πως είναι εντάξει να αισθάνονται λυπημένοι, ανήσυχοι, θυμωμένοι για αυτό που συμβαίνει, το ίδιο κι εσείς πολλές φορές.

Τα ακόλουθα μπορεί να βοηθήσουν στο μοίρασμα και την ανακούφιση των ανησυχιών τους:

Φυσικά και είναι τρομακτικό.

Κι εγώ πολλές φορές φοβάμαι. Μα ξέρειςΈτσι είναι η ζωή, συχνά μας φέρνει κινδύνους και προκλήσεις!

Τι το κάνει αυτό τρομακτικό; Πώς θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο; Μπορούμε να το παλέψουμε!

            Μπορείτε να πείτε ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, να έχουμε θάρρος και ελπίδα, αλλά μην υποτιμήσετε το πρόβλημα και μη δώσετε μη ρεαλιστικές υποσχέσεις.

            Είναι ένας δύσκολος αγώνας, όμως με την κατάλληλη προσπάθεια, και μέσα από τη διαχείριση του προβλήματος αυτού, τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πολύ σημαντικά μαθήματα για τη ζωή:

◦     Υπάρχουν εξωτερικές καταστάσεις πιο ισχυρές από εμάς, στις οποίες πρέπει να προσαρμοζόμαστε

◦      Το να είμαστε υπεύθυνοι και συνεπείς είναι κρίσιμο για τη ζωή τη δική μας και των γύρω μας

◦     Οι αγαπημένοι μας και οι φίλοι μας είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή και το καταλαβαίνουμε τόσο έντονα όταν μας λείπουν!

◦     Χρειάζεται να έχουμε υπομονή στη διάρκεια μιας τρικυμίας,  και να κοιτάμε μπροστά αισιόδοξα

◦     Το ότι φοβόμαστε δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να παλέψουμε γενναία και να νικήσουμε.

◦     Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για την κάθε μέρα που ζούμε υγιής με τους δικούς μας ανθρώπους και της δίνουμε το νόημα που της αξίζει!

Share This