Κορονοϊός – Πανελλήνιες 2021: Έτσι πρέπει να σκέφτεσαι πριν και μετά τις εξετάσεις
  • Ενημέρωση
  • Χρήσιμες πληροφορίες
  • Αναρτήσεις
  • Νέα & Ανακοινώσεις

«Είστε στο πρώτο σκαλοπάτι μιας ψηλής σκάλας, φροντίστε να σας οδηγήσει μόνο εκεί που θέλετε εσείς» είναι το μήνυμα που στέλνει η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Ευαγγελία Μανδουράρη στους υποψήφιους των πανελληνίων εξετάσεων 2021.

Η ψυχολόγος θέλησε να τονίσει ότι τα παιδιά που δίνουν τώρα πανελλήνιες ανέπτυξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά εν μέσω δύσκολων καταστάσεων που έπρεπε να αντιμετωπίσουν εν μέσω πανδημίας και ότι το πρώτο μάθημα το έχουν ήδη «περάσει».

Παράλληλα έστειλε ένα ακόμα μήνυμα και στους γονείς των υποψηφίων υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να είναι ψύχραιμοι και να έχουν θετική διάθεση και αισιόδοξη οπτική για να τους βοηθήσουν.

Μέσα από το κείμενό της εξηγεί στα παιδιά αυτά που πρέπει να σκέφτονται πριν και μετά τις εξετάσεις  χωρίς περιττές τακτικές και οδηγίες.

Το κείμενο της Ευαγγελίας Μανδουράρη:

Οι πανελλήνιες εξετάσεις έφτασαν για άλλη μια χρονιά! Όλοι εδώ, μαθητές και γονείς, έτοιμοι, στις επάλξεις!

Δύσκολη διαδικασία, επίπονη και αγχογόνα. Τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν άγχος, φόβο αλλά και προσμονή, για τη νέα κατάσταση που προσδοκούν να αρχίσει.

Η σχολική χρονιά που πέρασε, ακολουθώντας την προηγούμενη, έφερε να προσθέσει και τις αλλαγές τόσο στο μαθησιακό, όσο και στο επικοινωνιακό πλαίσιο των μαθητών, λόγω της πανδημίας που βίωσε και βιώνει ακόμα η παγκόσμια κοινότητα.

Εναλλακτικές μέθοδοι μάθησης, απουσία ζωντανής αλληλεπίδρασης, έλλειψη τυπικής κοινωνικοποίησης, ανατροπή στα δεδομένα που έως τώρα υπήρχαν, για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Υποχρεωτικός εγκλεισμός, φόβος αλλά και ελπίδα για το αύριο για τους νέους ανθρώπους που τώρα δοκιμάζουν να κάνουν το πρώτο τους βήμα για την έναρξη μιας μελλοντικής επαγγελματικής πορείας.

Οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του λυκείου, ανέπτυξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά . Αφομοίωσαν τη νέα πραγματικότητα και προσαρμόστηκαν καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε στις προκλητικές συνθήκες της εποχής του κορωνοϊού.

Τα παιδιά μας, μας δίνουν μαθήματα ωριμότητας και υπευθυνότητας. Αυτό οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε.

Ως γονείς πρέπει να σταθούμε δίπλα τους ψύχραιμοι, με θετική διάθεση και αισιόδοξη οπτική.

Ας θυμόμαστε πως οι πανελλήνιες είναι απλά μια αξιολόγηση, ίσως όχι η πρώτη και σίγουρα όχι η τελευταία, μέσα στις τόσες της ζωής τους.

Ας ζητήσουμε βοήθεια για τη δική μας ψυχική κατάσταση, που έχει κλυδωνιστεί μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, ώστε αν μεταφέρουμε κάτι στα παιδιά μας, αυτό να είναι η δύναμη και η θετική οπτική μας, η αγάπη μας και η υποστήριξή μας, η διαβεβαίωση πως όλα θα είναι καλά στο τέλος της ημέρας, αλλά και αν κάτι «στραβώσει» εμείς πάλι θα είμαστε εκεί, με μια μεγάλη , ανοιχτή, αγκαλιά φροντίδας και αγάπης﮲ γιατί αυτό που πραγματικά μετράει μετά απ’ όλα αυτά, αυτό που πρέπει να μας έμαθε η πανδημία, είναι το σημαντικό του να είμαστε καλά, να είμαστε δυνατοί και να προχωράμε μπροστά .

Παιδιά που σήμερα ξεκινήσατε για πρώτη φορά ή δεύτερη ή τρίτη, την προσπάθεια για μία θέση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας, εύχομαι ο στόχος σας να είναι η επιθυμία σας!

Δεν θα σας κουράσω με συμβουλές για το πώς να μειώσετε το άγχος σας και να αποδώσετε καλύτερα… (να τρώτε σωστά, να κοιμάστε καλά, να βγαίνετε βόλτες κτλ.).
Είμαι σίγουρη πως όλα αυτά τα έχετε ακούσει άπειρες φορές και τα έχετε αποστηθίσει! Θέλω να σας θυμίσω πως περάσατε μια χρονιά-πρόκληση για το συναίσθημα και τις αντοχές όλων!

Και τα καταφέρατε! Και είστε σήμερα εδώ, δυνατοί και σοφότεροι! Με αυτή τη σοφία που μόνο το βίωμα και η εμπειρία μπορεί να δώσει στον άνθρωπο!!

Τις εξετάσεις σας τις έχετε ήδη δώσει! Και πετύχατε! Όλοι!

Εύχομαι ο καθένας σας ξεχωριστά να ολοκληρώσει ήρεμα τη φετινή μαθησιακή αξιολόγηση που έρχεται με την ταμπέλα «Πανελλήνιες Εξετάσεις» !!

Είστε στο πρώτο σκαλοπάτι μιας ψηλής σκάλας﮲ φροντίστε να σας οδηγήσει μόνο εκεί που θέλετε εσείς!

Ευχή μου είναι τα όνειρα σας!!

Και να θυμάστε αυτό που είπε κάποτε ένας Άγγλος φιλόσοφος, ο Φραγκίσκος Βάκων: «Υπάρχει μόνο μια επιτυχία: να ζεις τη ζωή σου έτσι όπως τη θέλεις εσύ»!!

Καλό καλοκαίρι σε όλους σας!!

Ευχαριστούμε το news4health για την φιλοξενία και την άριστη συνεργασία.
Φωτο : Unsplash

Share This