Γονέας και παιδί: Σχέση που αναγεννάται μέσα από το παιχνίδι.
  • Ενημέρωση
  • Χρήσιμες πληροφορίες
  • Αναρτήσεις
  • Νέα & Ανακοινώσεις

Το παιχνίδι και κυρίως το δημιουργικό και ευφάνταστο παιχνίδι, παρέχει τεράστιες δυνατότητες υποστήριξης της ανάπτυξης του παιδιού σε μια σειρά από εξελικτικούς τομείς, όπως είναι η νόηση, η γλώσσα, η κοινωνική ενσωμάτωση και επικοινωνία, καθώς και η συναισθηματική αυτό-ρύθμιση.

Όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε, το βασικότερο συστατικό, για τη δόμηση μιας ασφαλούς και ουσιαστικής σχέσης με το παιδί είναι η πραγματική σύνδεση και αλληλεπίδραση με τους γονείς, ανεξαρτήτως ποσότητας χρόνου ή ποικιλίας παιχνιδιών. Το παιχνίδι προέρχεται με τρόπο εντελώς φυσικό και αυθόρμητο από τα παιδιά, και μέσω αυτού καλλιεργούν πλήθος δεξιοτήτων ζωής που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους ενώ παράλληλα το απολαμβάνουν! Το παιχνίδι είναι μια σημαντική πτυχή της παιδικότητας και είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να αναγνωρίζουν και να αντιλαμβάνονται την αξία του.

Το μυαλό των παιδιών παρουσιάζει αυξημένη ελαστικότητα και προσαρμοστικότητα, με αποτέλεσμα να απορροφούν τα πάντα γύρω τους. Καθώς αλληλεπιδρούν με τους γονείς και τους άλλους, μαθαίνουν πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στα διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα και αλληλεπιδρούν με πιο ώριμες μορφές παιχνιδιού. Βάσει της πεποίθησης ότι οι ενήλικες γνωρίζουν περισσότερα για τον κόσμο, το παιχνίδι με τους ενήλικες στη ζωή τους διευρύνει τη φαντασία των παιδιών με τρόπους που το παιχνίδι με άλλα παιδιά, ακόμη και με μεγαλύτερα αδέλφια, ίσως να μην το κάνει. Έτσι μαθαίνουν τι είναι αποδεκτό, λαμβάνοντας τα ερεθίσματα από τους σημαντικούς άλλους. Μέσα από το συμβολικό και το κινητικό παιχνίδι αναπτύσσουν ποικίλες δεξιότητες όπως αυτή της δημιουργικότητας, της μνήμης εργασίας, καθώς και την ρύθμιση των συναισθηματων.

Εκτός των άλλων, το παιχνίδι βοηθάει και στην δόμηση ισχυρών και ουσιαστικών σχέσεων, αφού είναι η πηγή της χαράς και της ζωντάνιας. Μέσα από το γέλιο που προκαλεί, μπορεί να καταπολεμήσει και να απαλύνει τις διαφωνίες και την δυσαρέσκεια. Τα μέλη συνδέονται μεταξύ τους με το χιούμορ, δημιουργώντας έτσι ισχυρούς δεσμούς και κάνουν το παιδί να αισθανθεί ασφάλεια, εμπιστοσύνη και να δεθεί με τους γονείς του σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Παρότι το παιχνίδι αποτελεί πηγή πλήθους οφελών για το παιδί, το ίδιο ισχύει και για τον γονέα! Εκτός από το συναίσθημα της ξεγνοιασιάς, της ευχαρίστησης και της χαμένης πια παιδικότητας που του προσφέρει, εκκρίνονται καλές ορμόνες όταν παίζουμε, όπως η ωκυτοκίνη. Η ουσία αυτή διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στο δέσιμο γονέα-βρέφους και απελευθερώνεται κάθε φορά που οι γονείς επιδίδονται σε ουσιαστικό παιχνίδι με τα παιδιά τους.

Οι γονείς κατέχουν ένα ρόλο «καθοδηγητή» στον καθορισμό των δραστηριοτήτων που κάνουν τα παιδιά και μπορούν να τα ωθήσουν και στο είδος δραστηριοτήτων που οι ίδιοι θεωρούν σημαντικό. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το παιχνίδι ανάμεσα στον γονέα και στο παιδί, όπου ανεξάρτητα από το είδος του, συμβάλλει και διευκολύνει την μελλοντική ανάπτυξη του παιχνιδιού με τους συνομηλίκους του παιδιού.

Συνεπώς…αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο και ακολουθήστε το παιδί στον τρόπο που θα χτίσει και θα οριοθετήσει το παιχνίδι μεταξύ σας! Οι μόνοι κανόνες που χρειάζεστε είναι να γίνετε συμπαίκτες και να εμπλακείτε ενεργά. Απολάυστε τον χρόνο που έχετε με το παιδί, καθώς το βοηθάτε να αναπτύξει δεξιότητες που πολύ σύντομα θα είναι ικανό να εφαρμόσει και από μόνο του.

Share This