Γιατί είναι σημαντική η Ισότητα των Φύλων από την πρώτη παιδική ηλικία?! 
  • Ενημέρωση
  • Χρήσιμες πληροφορίες
  • Αναρτήσεις
  • Νέα & Ανακοινώσεις

 Η επικοινωνία με τους γονείς, τους συγγενείς, τους συνομηλίκους, τους δασκάλους, τα παιχνίδια και τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά να ορίσουν τον εαυτό τους και τους άλλους, χρησιμοποιώντας διαφορετικά κριτήρια.

 Αρχίζουν να επιλέγουν ορισμένα παιχνίδια, επιλογή που βασίζεται σε αυτό που νομίζουν κατάλληλο για αγόρια ή κορίτσια. Αρχίζουν επίσης να ορίζουν τι θεωρείται κατάλληλο μόνο για κορίτσια ή αγόρια.

Η ικανότητα αναγνώρισης ομοιότητας και διαφορών είναι μια σημαντική ικανότητα που αναπτύσσουν τα παιδιά από νεαρή ηλικία με τη βοήθεια ενηλίκων. Κάνουν συνεχώς ερωτήσεις σε μια προσπάθεια να τακτοποιήσουν, να ταξινομήσουν τον κόσμο γύρω τους, να βρουν διαφορές και ομοιότητες, καθώς και συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών αντικειμένων. 

Από μικρή ηλικία, αρχίζουν να πιστεύουν ότι το να είσαι αγόρι καθορίζει να κάνεις ορισμένα πράγματα και να έχεις κάποιες προτιμήσεις και αντιπάθειες, διαφορετικά από τα πράγματα που κάνουν τα κορίτσια, είτε τους αρέσει, είτε όχι. 

Ωστόσο, αυτά δεν είναι έμφυτα

Είναι μαθήματα που διδάσκονται από ενήλικες και βασίζονται στην κατανόηση, την εμπειρία, τις συμπεριφορές τους, τις κοινωνικές σχέσεις. Τα παιδιά μεγαλώνουν περιτριγυρισμένα από παραδείγματα σχετικά με το τι κάνουν αγόρια και τι κάνουν τα κορίτσια -οικογενειακές σχέσεις, παιχνίδια που παίζουν, παραμύθια και ταινίες.

Όταν τα νήπια επιλέγουν παιχνίδια για να παίξουν ή να φορέσουν ρούχα συγκεκριμένου χρώματος, το κάνουν επειδή τους αρέσει.

Τα μικρά παιδιά δεν κάνουν συνειδητές επιλογές έχοντας κατανοήσει ότι ορισμένα παιχνίδια ή ρούχα θεωρούνται κατάλληλα μόνο για κορίτσια ή αγόρια. Ωστόσο, οι επιλογές τους δεν είναι αυθόρμητες, αλλά επηρεάζονται από τα εκφρασμένα, ή τα κρυμμένα μηνύματα σημαντικών μορφών ενηλίκων γύρω τους.

 Οι ενήλικες υποτίθεται ότι βοηθούν τα παιδιά να εξερευνήσουν τον κόσμο, να κατανοήσουν ποιες είναι οι προσδοκίες απέναντί τους και τι πρέπει να κάνουν για να γίνουν αποδεκτά σε αυτόν τον κόσμο, και όχι να είναι απομονωμένα και / ή απορριφθέντα.

Είναι πολύ σημαντικό να δουλεύεις με παιδιά  ώστε να αναπτύξουν την κριτική σκέψη τους, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να δουλεύεις και με τους ενήλικες γονείς γύρω τους, σε μια παράλληλη προσπάθεια.


Share This