ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 Διεπιστημονικό Κέντρο Ψυχολογικής και Θεραπευτικής Υποστήριξης “Προνόηση” 

 Οι διαταραχές ύπνου περιλαμβάνουν οποιαδήποτε δυσκολία σχετική με τον ύπνο. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί, κοιμάται σε ακατάλληλες ώρες ή πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό, ή ακόμα έχει μη φυσιολογικές συμπεριφορές κατά την διάρκεια του ύπνου (υπνοβασία, εφιάλτες). Συνήθως 7,5 ώρες ύπνου τη νύχτα είναι αρκετές για την ξεκούραση ενός ατόμου, παρ΄όλα αυτά κάποιοι χρειάζονται περισσότερες και κάποιοι άλλοι λιγότερες ώρες. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ηλικιωμένοι χρείαζονται λιγότερο ύπνο από τους νεότερους.

Τι προκαλεί τα προβλήματα ύπνου?

Υπάρχει μια σειρά αιτιών για τους οποίους αναπτύσσονται προβλήματα ύπνου όπως:

Η ηλικία. Μια από τις φυσιολογικές συνέπειες της παρόδου της ηλικίας είναι οι άνθρωποι να χρειάζονται λιγότερο ύπνο.

Η ανάγκη να πάει κάποιος τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, που αφορά πάλι κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Έρυενες έχουν δείξει οτι το 60% των γυναικών και το 70% των ανδρών άνω των 65 ετών σηκώνονται από το κρεβάτι τουλάχιστον μια φορά τη νύχτα για να πάνε τουαλέτα. Το ίδιο συμβαίνει και στις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Το να σηκώνεται κανείς τη νύχτα δεν είναι πρόβλημα, αλλά μπορεί να γίνει πρόβλημα αν είναι δύσκολο μετά να ξανακοιμηθεί.

Ο πόνος. Η εκδήλωση του πόνου σχετίζεται και πάλι με την ηλικία και επηρεάζει τον ύπνο.

Η συναισθηματική αναστάτωση από μια απώλεια ή πένθος μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και παρουσιάζεται συνήθως στα ηλικιωμένα άτομα.

Φάρμακα. Μπορεί να συνδέονται με διαταραχές ύπνου ως μια μορφή παρενέργειας από τη λήψη τους.

Άγχος και ανησυχία. Επηρεάζουν τον ύπνο.

Κατάθλιψη και κακή διάθεση. Ένας καταθλιπτικός μπορεί να ξυπνά νωρίς το πρωί και να δυσκολεύεται να κοιμηθεί γενικότερα.

Οι συνθήκες περιβάλλοντος επηρεάζουν τον ύπνο (υπερβολική ζέστη, θόρυβος).

Διάσπαση στη ρουτίνα του ύπνου. Οι άνθρωποι που δουλεύουν σε βάρδιες έχουν δυσκολίες με τον ύπνο.

Οργανικά νοσήματα, που αφορούν την υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας σχετίζονται με τον ύπνο (π.χ το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο, η αναπνευστική πνευμονοπάθεια, τα νευρολογικά νοσήματα, οι καρδιολογικές παθήσεις και οι παθήσεις στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου  και οι εκδοκρινολογικές παθήσεις, ιώσεις)

Δίαιτα

Πόσο συχνές είναι οι διαταραχές ύπνου?

Οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ συχνές. Έρευνες υπολογίζουν ότι πέντε στους δέκα ηλικιωμένους παραπονιούνται για αυπνία. Μια έρευνα στις Η.Π.Α  έδειξε ότι μόνο το 5% των ενηλίκων δεν αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα ύπνου. Άλλη έρευνα έδειξε ότι το 30% του ενήλικου πληθυσμού επηρεάζεται από προβλήματα ύπνου. Οι δυσκολίες στον ύπνο είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες στις γυναίκες στα παιδιά και στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Τελευταία Άρθρα & Νέα

Στη Σουηδία ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο ασθενοφόρο ψυχικής υγείας στον κόσμο

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Στη Σουηδία ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο ασθενοφόρο ψυχικής υγείας στον κόσμοΠάνω από 1.500 αυτοκτονίες και 15.000 απόπειρες αυτοκτονίας καταγράφονται ετησίως στη Σουηδία. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το οδυνηρό φαινόμενο, οι υπηρεσίες...

Δυσλεξία μία κρυφή αναπηρία ?

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  Δυσλεξία μία κρυφή αναπηρία ? Τα στατιστικά δείχνουν ότι περίπου ένας στους δέκα ενήλικες έχει δυσλεξία, με αρκετά από τα άτομα αυτά να μην έχουν λάβει επίσημη διάγνωση. Για όσους δεν έχουν περάσει ποτέ από διαδικασία αξιολόγησης, η δυσλεξία...

Ημερίδα Σάββατο 30 Μαρτίου

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 / 3 / 2019ΔΕΠ-Υ & Μαθησιακές Δυσκολίες Η αξία της έγκαιρης παρέμβασης Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε Το ΔΙ.ΚΕ.ΨΥ.ΘΕ.ΥΠ. Προνόηση με θέμα (ΔΕΠ-Υ & Μαθησιακές δυσκολίες, η αξία της διάγνωσης και της έγκαιρης...

Φόρμα επικοινωνίας & Ερωτήσεων.

Για να απαντήσουμε στα αιτήματα/ ερωτήματά σας συλλέγουμε μόνο τα απολύτως απαραίτητα δεδομένα σας, που καταχωρούνται στην ηλεκτρονική φόρμα «ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» για την εξυπηρέτηση του ως άνω σκοπού.

Tηλέφωνο

210 953 3309
211 715 7422
697 690 9299

Διεύθυνση

Κεντρικό
Φιλαρέτου 86 & Θησέως, Καλλιθέα, 17673,
ΑΤΤΙΚΗΣ

Tηλέφωνο

211 715 7423
211 012 5328
698 980 1797

Διεύθυνση

Υποκατάστημα
Αθηνάς 67 & Ανδρομάχης
, Καλλιθέα, 17673,
ΑΤΤΙΚΗΣ

Pronoisi.gr

Διεπιστημονικό Κέντρο Ψυχολογικής και Θεραπευτικής Υποστήριξης Προνόηση

© 2019 Pronoisi.gr

Πληροφορίες

Συχνές Ερωτήσεις
Υποστήριξη
Όροι Χρήσης